Jadłospis
Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.
Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.
Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.
Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!
Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.
Jadłospis 25-29.09.2023.
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK |
---|---|---|---|---|
Leczo, bułka śniadaniowa, kompot VEGE: Leczo wegetariańskie, bułka śniadaniowa, kompot Alergeny: 1,9 | Nuggetsy z kurczka, ziemniaki, surówka colesław VEGE: kotlet z kaszy gryczanej, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 | Pierogi z mięsem, kompot VEGE: pierogi ruskie, kompot Alergeny: 1, | Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki , buraczki, kompot Alergeny:1,3, 7 | Ryż z jabłkiem prażonym, jogurt do polania, kompot VEGE: ryż z jabłkiem prażonym, kompot Alergeny: 1, 3, 7 |
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym VEGE: krem z dyni z groszkiem ptysiowym, Alergeny: 1, 9 | Ogórkowa VEGE: ogórkowa, Alergeny: 1, 9 | Barszcz biały z jajkiem VEGE: barszcz biały z jajkiem, Alergeny:1, 3,7,9, | Zacierkowa VEGE: Zacierkowa, Alergeny: 1, 9 | Barszcz czerwony VEGE: barszcz czerwony, Alergeny: 7, 9 |
Jadłospis 02-06.10.2023.
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK |
---|---|---|---|---|
Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 | Kotlet z indyka, kasza pęczak, surówka colesław, kompot VEGE: kotlet z fasoli czerwonej, kasza pęczak, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 | Gołąbki, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot VEGE: pakora z kalafiora, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot Alergeny: 1, 3 | Kotlet schabowy, kasza bulgur, marchewka z groszkiem, VEGE: kotlet z ciecierzycy, kasza bulgur, marchewka z groszkiem, kompot Alergeny:1,3, 7 | Ryba (miruna) smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot VEGE: Tofu, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3, 4, |
Pieczarkowa VEGE: pieczarkowa, Alergeny: 7, 9 | Kapuśniak VEGE: kapuśniak, Alergeny: 9 | Rosół VEGE: rosół, Alergeny: 1, 9 | Gulaszowa VEGE: Gulaszowa, Alergeny: 9 | Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa, Alergeny: 3,7,9 |
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.