Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 26.02-01.03.2024.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Polędwiczki, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny, 1 VEGE: Kotlet warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 , 3 Kopytka na słodko, kompot VEGE: kopytka na słodko, kompot Alergeny: 1,3, 7 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot Alergeny: 1, 3,4 VEGE: tofu, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot Alergeny: 3,6 Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, Alergeny 1,3,7 VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki , buraczki, kompot Alergeny:1,3, makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny 1,7 VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1 , 7
Zupa krem z białych warzyw z grzankami VEGE: zupa krem z białych warzyw z grzankami, Alergeny: 1, 9 Pomidorowa VEGE: pomidorowa, Alergeny: 1, 7, 9 Barszcz biały z jajkiem VEGE: barszcz biały z jajkiem, Alergeny:1, 3,7,9, Ryżanka, VEGE: Ryżanka, Alergeny: 9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, Alergeny: 1, 9

Jadłospis 04-08.03.2024.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Udko pieczone, kasza bulgur, marchewka z groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 VEGE: kasza bulgur, pakora z brokuła, marchewka z groszkiem, kompot Alergeny: 1, Kotlet z kurczaka, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3,7 VEGE: kotlet warzywny, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1, 3, 7 Ryba (miruna) smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3, 4, VEGE: Tofu, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3, 6 Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, Alergeny:1,3, 7 VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, suróka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny:1,3, 7 Makaron z truskawkami i jogurtem, kompot Alergeny:1,7 VEGE: Makaron z truskawkami , kompot Alergeny: 1,7
Jarzynowa VEGE: jarzynowa, Alergeny: 7, 9 Zacierkowa VEGE: zacierkowa, Alergeny: 1, 9 Grochówka VEGE: grochówka, Alergeny: 7,9 Zupa z białej kapusty VEGE: zupa z białej kapusty, Alergeny: 7,9 Krupnik VEGE: krupnik, Alergeny: 1,9

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.