Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 18-22.11.2019.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmnienna, surówka z marchewki, kompot VEGE: Pulpety warzywne w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kompot Alergeny: 1,3 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ryż, marchewka junior na parze, kopot VEGE: pakora, ryż, marchewka junior na parze, kompot Alergeny:1,3,7 makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1, 7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa bez jajka Alergeny: 3,7,9 Pomidorowa z drobnym makaronem, grzanki VEGE: pomidorowa z drobnym makaronem bez śmietany Alergeny: 7,9 Zupa jarzynowa VEGE: zupa jarzynowa Alergeny: 9 Grochówka VEGE: grochówka Alergeny: 9

Jadłospis 25-29.11.2019

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczona pierś z indyka, ryż, mizeria, kompot VEGE: pakora, ryż, sałatka z ogórków ze śmietaną lub bez śmietany, kompot Alergeny: 7 Kotlet schabowy, ziemniaki , marchew z groszkiem , kompot VEGE: kotlet z czerwonej soczewicy, ziemniaki, marchew z groszkiem, kompot Alergeny: 1,3 Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Gołabki bez zawijania, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: kotlet warzywny, ziemniaki, surówka z kapusty piekińskiej, kompot Alergeny: 3 Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot VEGE: Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot Alergeny: 1, 7
Zupa krem z cukinii, groszek ptysiowy, VEGE: Zupa krem z cukinii, groszek ptysiowy, Alergeny: 1, 9 Rosół VEGE: rosół wegetariański, Alergeny: 1,9 Zupa ogórkowa ze śmietaną VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany, Alergeny: 7,9 Krupnik z kaszą jęczmienną VEGE: Krupnik z kaszą jęczmienną, Alergeny: 1,9 Zupa jarzynowa VEGE: zupa jarzynowa Alergeny: 1, 9

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.