Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 16-20.09.2019.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chilli con carne, ryż, kompot VEGE: chilli sin carne (wegetariańskie), ryż, kompot Alergeny: Kopytka z sosem z indyka, surówka z marchewki i jabłka, kompot VEGE: kopytka z sosem wegetariańskim, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot Alergeny: 1,3, 7 Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 Nuggetsy z kurczka, ziemniaki, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, kompot Alergeny: 1,3 spghetti aglio olio, parmezan, bukiet sałat, kompot VEGE: spghetti aglio olio, bukiet sałat, kompot Alergeny: 1, 7
Rosół, VEGE: rosół warzywny Alergeny: 1,9 Żurek z jajkiem VEGE: żurek z jajkiem Alergeny:1, 3,7,9, Warzywna, VEGE: Warzywna Alergeny: 1,3,7, Ryżanka VEGE: ryżanka Alergeny: 9 Barszcz czerwony VEGE: baszcz czerwony Alergeny: 7,9,

Jadłospis 23-27.09.2019.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmnienna, surówka z marchewki, kompot VEGE: Pulpety warzywne w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kompot Alergeny: 1,3 Paluszki rybne, frytki pieczone, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ryż, sałata ze śmietaną, kopot VEGE: pakora, ryż, sałata ze śmietaną lub z oliwą, kompot Alergeny:1,3,7 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub śmietaną lub cukrem, kompot VEGE: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub śmietaną lub cukrem, kompot Alergeny: 1,3,7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa bez jajka Alergeny: 3,7,9 Zupa ogórkowa ze śmietaną VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany Alergeny: 7,9 Zupa jarzynowa VEGE: zupa jarzynowa Alergeny: 9 Grochówka VEGE: grochówka Alergeny: 9

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.