Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 19-23.10.2020.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kausty pekińskiej z dodatkami, kompot VEGE:Pulpety warzywne w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami, kompot Alergeny: 1 Kopytka na słodko, kompot VEGE: kopytka na słodko, kompot Alergeny: 1,3, 7 Nuggetsy z kurczka, ziemniaki, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1, 7
Cebulowa krem z grzankami, VEGE: cebulowa krem z grzankami, Alergeny: 1,9 Żurek z jajkiem VEGE: żurek z jajkiem Alergeny:1, 3,7,9, Warzywna, VEGE: Warzywna, Alergeny: 1,3,7, Rosół VEGE: rosół warzywny, Alergeny: 1,9 Barszcz czerwony VEGE: baszcz czerwony, Alergeny: 7,9,

Jadłospis 26-30.10.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ryż, sałata ze śmietaną, kopot VEGE: pakora, ryż, sałata ze śmietaną lub z oliwą, kompot Alergeny:1,3,7 Fasolka po bretoński z pieczywem, kompot VEGE: Fasolka po bretońsku wegetariańska, kompot Alergeny: 1,3 Udko pieczone, ziemniaki, surówka colesław, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Makaron penne z kurczakiem w sosie własnym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Placki ziemniaczane ze śmietaną lub cukrem, kompot VEGE: Placki ziemniaczane ze śmietaną lub cukrem, kompot Alergeny: 1,3,7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą, Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa bez jajka, Alergeny: 3,7,9 Zupa ogórkowa ze śmietaną , grzanki VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany, Alergeny: 7,9 Zupa jarzynowa VEGE: zupa jarzynowa, Alergeny: 9 Pomidorowa VEGE: pomidorowa, Alergeny: 9

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.