Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 20-24.01.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym, kompot VEGE:Pulpety warzywne w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym , kompot Alergeny: 1 Nuggetsy z kurczka, ziemniaki, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 Kopytka polane masłem z bułką tartą, kompot VEGE: Kopytka polane masłem z bułką tartą Alergeny: 1,3,7 placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, kompot VEGE: placki ziemniaczane z dodatkami, kompot Alergeny: 3, 7
Pomidorowa z ryżem, VEGE: Pomidorowa z ryżem, Alergeny: 7, 9 Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym VEGE: Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym, Alergeny:1,9, Kapuśniak, VEGE: Kapuśniak, Alergeny: 1,3,7, Rosół VEGE: rosół warzywny, Alergeny: 1,9 Szczawiowia z jajkiem VEGE: Szczawiowa, Alergeny: 3,7,9,

Jadłospis 27-31.01.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Kotlet de volaille, sos koperkowo-śmietanowy, makaron , marchew z groszkiem , kompot VEGE: kotlet z czerwonej soczewicy, ziemniaki, marchew z groszkiem, kompot Alergeny: 1,3 Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot VEGE: Pakora, ogórek kiszony, kompot Alergeny: 3 Udko pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: kotlet warzywny, ziemniaki, surówka z kapusty piekińskiej, kompot Alergeny: 3 Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot VEGE: Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot Alergeny: 1, 7
Grochówka VEGE: grochówka, banan Alergeny: 9 Zupa ogórkowa ze śmietaną VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany, Alergeny: 7,9 Szczawiowa VEGE: szczawiowa, gruszka Alergeny: 3,9 Krupnik z kaszą jęczmienną VEGE: Krupnik z kaszą jęczmienną, Alergeny: 1,9 Zupa jarzynowa VEGE: zupa jarzynowa Alergeny: 1, 9

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.