Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 08-12.06.2020.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, jajko na twardo, dżem, warzywa, kawa Inka, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki z szynki, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki, płatki miodowe, warzywa, herbata owocowa Alergeny: 1,7
Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 Nuggetsy z kurczka, ryż, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ryż, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, ssurówka z sałaty lodowej, kompot VEGE:Pulpety warzywne w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym , kompot Alergeny: 1
Pomidorowa, VEGE: Pomidorowa, truskawki Alergeny: 7, 9 Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym VEGE: Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym, ciasto drożdżowe z rodzynkami Alergeny:1,9, Kapuśniak, VEGE: Kapuśniak, banan Alergeny: 1,3,7,
Bułeczki śniadaniowe, wędlina, ogórek kiszony, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Jogurt z owocami, chrupki kukurydziane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Rogaliki z masłem i miodem kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 15-19.06.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki pszenne, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajecznica na maśle, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, sałata, jajko na twardo, płatki owsiane, warzywa, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki z serem, warzywa, herbata , kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, płatki miodowe, twarożek z warzywami, warzywa, herbata z cytryną , wędlina dla alegików Alergeny: 1,7
Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ziemniaki, marchewka junior na parze, kopot VEGE: pakora, ziemniaki, marchewka junior na parze, kompot Alergeny:1,3,7 Gołabki w sosie pomidorowym, kasza jęczmnienna, surówka z marchewki, kompot VEGE: Pulpety warzywne w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kompot Alergeny: 1,3 Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Makaron z truskawkami i twarożkiem, kompot VEGE: Makaron z truskawkami i twarożkiem, kompot Alergeny: 1, 7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą, arbuz Alergeny: 9 Rosół VEGE: Ryżanka, gruszka Alergeny: ,9 Kalfiorowa z grzankami VEGE: kalafiorowa z grzankami, arbuz Alergeny: 1,9 pomidorowa z drobnym makaronem VEGE: pomidorowa z drobnym makaronem bez śmietany, truskawki Alergeny: 1,7,9 Barszcz ukraiński VEGE: barszcz ukraiński, banan Alergeny: 9
Bułeczki śniadaniowe, wędlina, ser żółty, ogórek surowy, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Koktajl owocowy z kefirem, biszkopty, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kisiel wiśniowy, herbatniki, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 7 Kanapki z wędliną, serem, ogórek kiszony, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.