Jadłospis

Posiłki dla naszych uczniów przygotowane są w naszej szkolnej kuchni, dzięki czemu są zawsze świeże, ciepłe i estetycznie podane.

Kuchnia działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Produkty żywnościowe są certyfikowane, dostarczane przez profesjonalne firmy.

Jadłospis układany jest według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie używamy półproduktów i produktów zawierających glutaminian sodu oraz inne „polepszczacze”. Nasi kucharze sami smażą placki, lepią pierogi, kluski śląskie i kopytka. Codziennie przygotowują świeże surówki i sałatki, używają tylko naturalnych przypraw. Serwują także pizzę własnej roboty!

Nasi uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogą napić się ciepłej herbaty lub kakao, a podczas .przerwy obiadowej zjeść obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania.

Jadłospis 09-13.03.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Gołabki w sosie pomidorowym, kasza jęczmnienna, surówka z marchewki, kompot VEGE: Pulpety warzywne w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kompot Alergeny: 1,3 Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ryż, marchewka junior na parze, kopot VEGE: pakora, ryż, marchewka junior na parze, kompot Alergeny:1,3,7 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Placki z jabłkami z jogurtem i cukrem pudrem , kompot VEGE: Placki z jabłkami z jogurtem i cukrem pudrem , kompot Alergeny: 1,3,7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą, Alergeny: 9 Ryżanka VEGE: Ryżanka, Alergeny: ,9 Kalfiorowa z grzankami VEGE: kalafiorowa z grzankami, Alergeny: 1,9 pomidorowa z drobnym makaronem VEGE: pomidorowa z drobnym makaronem bez śmietany Alergeny: 1,7,9 Barszcz ukraiński VEGE: barszcz ukraiński, Alergeny: 9

Jadłospis 16-20.03.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym, kompot VEGE:Pulpety warzywne w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym , kompot Alergeny: 1 Nuggetsy z kurczka, ryż, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ryż, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 Kopytka polane masłem z bułką tartą, kompot VEGE: Kopytka polane masłem z bułką tartą Alergeny: 1,3,7 placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, kompot VEGE: placki ziemniaczane z dodatkami, kompot Alergeny: 3, 7
Pomidorowa, VEGE: Pomidorowa Alergeny: 7, 9 Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym VEGE: Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym Alergeny:1,9, Kapuśniak, VEGE: Kapuśniak Alergeny: 1,3,7, Rosół VEGE: rosół warzywny Alergeny: 1,9 Szczawiowia z jajkiem VEGE: Szczawiowa Alergeny: 3,7,9,

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14  alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1.  Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.